Nekoliko o nama

Dora
Godine 1990. povratkom članova grupe Jet set u rodno mjesto ponovo se okupljaju ali ovaj put pod nazivom Dora. Članovi su Boris Vuk – bubanj, Vitomir Turalija – gitara i vokal, Siniša Kajgana – bas, Darko Silađi – gitara, prateći vokal. Okupljaju se jednostavno radi zabave i ljubavi prema rock glazbi, a što se tiče utjecaja, oni su kao i na samim počecima – jugoslavenski novi val i svjetska rock scena 70-ih i 80-ih godina.
Ubrzo nakon formiranja grupe počinje rat pa Dora sudjeluje na humanitarnim događanjima i dobrotvornim koncertima u Našicama i okolici gdje su se prikupljala sredstva za obitelji iz najugroženijih područja pogođena ratom. Najteže ratne godine isto tako donijele su i vojnu mobilizaciju članova benda. Rat je sam po sebi gušio društvena događanja tako da je i on bio još jedna otegotna okolnost za organizaciju rock koncerata u gradu.
Od samih početaka grupa Dora probe organizira u prostorima Osnovne glazbene škole Dore Pejačević smještene u Dvorcu Marka Pejačevića.
Probe su također održavali i u prostorijama KUD Lisinski.
Kako nije bilo puno prilika za nastupe rock bendova u Našicama u to ratno i post ratno vrijeme, bilo kakav prostor za nastupe bio je dobar. Voditelj Hotela Park ponudio je prostor za svirke i koncerte unutar hotela i na maloj pozornici na terasi hotela. Iako je netipičan ambijent za rock svirke, prvi, možemo uvjetno reći veći koncerti održavali su se unutar hotela.

Godine 1991. u sastav ulazi Zvonimir Jurčević koji zauzima mjesto na klavijaturama.
U drugoj polovici 90-ih godina nakon završetka rata Grad Našice počinje sa ozbiljnijim organizacijama raznih kulturnih i društvenih događaja poput Dana Grada, Dana pobjede nad tzv. JNA, Našičke ljetne noći i druge manifestacije, te općenito glazbenih koncerata koji su se održavali vikendima na brojnim lokacijama u gradu. Na tim manifestacijama i koncertima Dora Band i mnoge druge grupe održavat će česte svirke.

Godine 1998. zbog poslovnih obaveza grupu napušta Boris Vuk a na mjesto bubnjara dolazi Damir Šimunović Šipac. Iako su od samih početaka djelovali neprekidno, 2000. godine Dora je kao bend u potpunosti zaživio. Probe su redovito održavane, a nastupi su bili vrlo česti, u pravilu skoro svakim vikendom. U to vrijeme bend odlučuje da više neće svirati domaće stvari, već prelaze na isključivo strani repertoar.
2004. godine Šipac odlazi u Zagreb pa gubi mogućnost aktivnog sviranja, a na opet upražnjeno mjesto bubnjara 2006. dolazi Andreas Komloši.
Dana 7. ožujka 2013. godine Dora je dobitnik Fender Music awards 2013. za izniman doprinos hrvatskoj rock glazbi. Nagrade u raznim kategorijama na Fender Music Awards osvajali su primjerice Opća Opasnost, Off Duty, Gužva u 16-ercu i mnogi drugi.

Dora je jedan od najaktivnijih našičkih rock grupa. Kao što je već rečeno, aktivni su bez prestanka od svojeg osnutka 1990. godine, često nastupaju na brojnim gradskim događanjima i koncertima, nastupaju i kao predgrupe poznatim hrvatskim rock sastavima koji dolaze u grad, a nerijetko odrađuju nastupe u drugim mjestima.